Spotlight – the best picture and the best writing (original screenplay) – 2016 (88th Academy Award)

spotlight plakatIgaz történet egy „kényes” témáról, jó színészekkel, kiváló rendezéssel és Ray Donovan-nel.

A filmben nincsenek üldözési jelenetek, semmi erőszak, semmi lövöldözés (szerencsére), nincs benne pszichoterror és frappáns csavar sem. Tények vannak, amelyeket néhány bostoni újságíró nyomozással és szüntelen munkával tár fel. Rengeteg áldozat és molesztálási ügy kerül fókuszba, amelyek főleg statisztikai adatokban kapnak helyet, de azért a személyes elbeszélések sem maradhattak el.

Feltételezhető, hogy bárki, aki megnézi a filmet, alaposan ki fog ábrándulni az egyházból, a papokból és a templomokból – ha ezt eddig még nem tette meg. Egyesek szerint ez a film szándékos lejáratása a keresztény vallásnak, de kérdés, hogy mi köze a kereszténységnek a pszichésen beteg gyerekmolesztáló állatokhoz. Vallási nézetek boncolgatásába eszem ágában sincs belemenni, de nem élünk már a középkorban, hogy „Isten akaratából” bárki megtehessen bármit. Akármilyen vallású is egy felnőtt ember, nem tehet meg gyerekekkel azt, amit akar…

Mark Ruffalo és Michael Rezendes Pulitzer-díjas nyomozó-riporter, akit Mark Ruffalo megszemélyesített a Spotlight c. filmben.

Mark Ruffalo és Michael Rezendes Pulitzer-díjas nyomozó-riporter, akit Mark Ruffalo megszemélyesített a Spotlight c. filmben.

Michael Keatonra leginkább a 2 évvel ezelőtti Birdman vagy a sok évvel ezelőtti Batman filmből emlékezhetünk, jól játszott most is, de a film kellemes meglepetése mégis Mark Ruffalo volt, akiről nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó színész. Sok filmben játszott már (pl. Shutter Island – Leonardo Di Caprioval), többnyire kedves figurákat alakított, még sem emlékeztünk annyira a nevére. Hát most már fogunk. Nem véletlenül kapott jelölést a férfi supporting role-ra. Jó volt na. Engem meggyőzött. rachel-mcadamsA női főszerepben Rachel McAdamst láthatjuk, aki a True Detective óta előrébb került nálam a toplistán. Egyre jobb színésznővé érik, nem ripacskodik, nem akar Naomi_Watts,_Liev_Schreiber_2012mindenáron alakítani, pont ettől szerethető. A kevesebb néha több, mégsem volt az a bugyuta bamba kategóra, amit más színésznők hoznak sorra a filmekben. A filmbéli kedvencem természetesen a Ray Donovan-ből ismert Liev Schreiber volt, aki visszafogott stílusával hozta a szokásos figurát. :) A felesége Naomi Watts színésznő, akire a King Kongból és a dianaDiana c. filmekből emlékezhetünk, de játszott többek között a Birdman, a St.Vincent, az Insurgent és a Divergent sorozatban is. Eddig két fiúgyermekük született, de szeretnének majd egy kislányt is. Liev Schreiber már csak azért is szimpi, mert az édesanyja hatására vegán lett. :)

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this pageShare on LinkedIn