brooklyn jpgEgy végtelenül romantikus, kedves, kissé melankolikus, mégis reményteljes történet, amely egy ír származású fiatal lány sorsdilemmájáról szól. Életreszóló, jövőt meghatározó döntésekről van szó, amelyek másokat is érintenek. Előre menni, vagy visszanézni, hűnek lenni ömagunkhoz vagy feladni az egyéni utat másokért? Ezek mindig is sorskérdések voltak. Az életünk kimenetele és jövője mindig az aktuális döntéseinken áll vagy bukik. Vannak helyzetek, amikor igen, önzőnek kell lenni, mert az elpazarolt idő és lehetőség már nem jön vissza többé. A szebb és a boldog jövő lehetőségét meg kell ragadni, ha egyáltalán van olyan.

A Brooklyn egy tényleg nagyon kedves film, itt-ott könnyekig lehet hatódni tőle, vagy épp bosszankodni, de az a biztos, ha bekészítjük a papírzsebkendőt, biztos, ami biztos.

A főszereplőt, Eilist az ír származású Saoirse Ronan alakítja, aki mindössze 22 éves, de meg is kapta érte élete első jelölését az Oscar díjra. Színészi játékában van potenciál, „kedvelős” kategória.

A Brooklyn kellemes meglepetése volt Domhnall Gleeson ír színész felbukkanása, akit én az About Time (2013) c. filmből ismerek, ahol Rachel McAdams-hez utazgatott az időben, meg vissza a sajátjába. (Jó film az is! 5x tuti megnéztem eddig.) Mostanában több helyen is felbukkant (The Revenant, Ex Machina), aminek külön örülök, mert jó színész és szimpatikus fiatalember. J Sőt!, még a Starwars VIII. –ban is fog szerepelni!!! :D (2017) Egyébként játszott a True Grit-ben is Jeff Bridges-zel, – de arra már ki emlékszik..(?), – az Anna Kareninában, de azt meg a Keira Knightley miatt inkább nem szenvedtem végig, a Harry Potterek meg valahogy nem eseteim. Sorry. – azoktól, akiket ezzel megsértek.

A Brooklyn az idei Oscaron több jelölést is kapott, többek között a Best Picture és a Writing (Adapted Screenplay) kategóriában, noha díjat nem vitt haza, mégis a legjobb filmek közé sorolható.

A történet némi SPOILER-rel:

Egy ír kisváros sivárságából és reménytelenségéből menekül a fiatal lány, Eilis (Saoirse Ronan), Brooklynba, ahol eleinte kínozza a honvágy, de amikor megismerkedik az olasz származású udvarlójával, végül rátalál a boldogság. Tetszik neki az új élete, van végre saját keresete, főiskolára jár esti tagozaton és a párjával titokban összeházasodnak. Amikor egy családi tragédiáról értesül, visszatér Írországba, ahol hirtelen minden rózsaszínnek és álomszerűnek tűnik. Eilis eleinte nem tud dönteni, hogy visszatérjen-e az amerikai földre vagy sem, de aztán megkapja rá a jelet, hogy mit kell tennie.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this pageShare on LinkedIn